t r o t t o a r

31 januari, 2014

Bedövande tystnad

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 09:01

Sitter en tyst fredag och har lite för lite att göra.

Efter flera månader med alldeles för mycket att göra har det äntligen lugnat ner sig. Känslan är alldeles bedövande, jag blir apatisk. Påminner om den fysiska tystnaden som uppstår efter en högljudd konsert. Känslan går nästan att ta på. Det ringer i öronen.

9 november, 2013

”Fler borde hålla käften”

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 13:43

Denna text är inte min men jag vill sprida den för den har ett viktigt budskap.

”Nyheter24:s Gustav Holmström om vad man får och inte får tycka i det här jävla landet. I torsdags 20:24

Det är en vecka när det debatteras vad man får, och inte får, säga och göra. Man får till exempel inte kasta tårta på Jimmie Åkesson. Det är helt enkelt fel och olagligt. Däremot så får man i allra högsta grad tycka att han och hans parti sprider rasism.

Man får, som Carolina Farraj Moberg, skriva ett öppet brev till Jimmie Åkesson. Däremot får man inte, under några omständigheter, ringa till henne för att skrika förolämpningar och könsord.

Även om vissa verkar tro det.

Hela jävla internets favoritargument är att bara vråla ”yttrandefrihet” så fort någon tycker tvärtom. Och visst, yttrandefriheten är bland det absolut finaste vi har i Sverige. Men samtidigt så finns det få saker som verkar vara lika missförstådda.

Yttrandefrihet innebär nämligen inte att man får uttrycka sig exakt hur man vill, det finns lagar och regler som med rätta begränsar till exempel rasistiska eller homofoba attacker. Det är, nästan, alla med på.

Den innebär inte heller att man inte får säga emot. Visst, du har antagligen rätten att tycka att ”negerboll” är ett fantastiskt ord. Jag har också rätten att tycka att du är en idiot som tycker det, och inte minst en idiot som tycker att det är så viktigt att du är beredd att såra väldigt många människor för att du tycker att en chokladboll ska inkludera ett ord som använts för att avhumanisera mörkhyade människor.

Lars Vilks har också rätten att göra nidbilder av profeten Muhammed. Det betyder inte att man har rätt att försöka döda eller skada honom för den sakens skull. Däremot har jag all rätt att tycka att hans konst är enormt korkad och nedvärderande mot väldigt, väldigt många människor. Och jag har rätt att tycka att han borde ha gett fan i det från första början.

En annan rättighet är att hålla käften. Faktiskt, man får göra det näst intill hur mycket man vill.

Fler borde överväga det.”

http://nyheter24.se/nyheter/kolumner/756499-fler-borde-halla-kaften

22 april, 2013

Those Who Make

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 20:58

Kommer på mig själv att återigen sitta och kolla filmerna på thosewhomake.com och drömma om ett annat liv. Jag är helt uppslukad av dessa korta filmer om individer runt om i världen som gör saker med händerna.

Jag kan verkligen sakna det i min vardag. Sitter för många timmar med osynliga och svårmätbara arbetsuppgifter. Ibland är jag väldigt avundsjuk på min far, arbetade inom byggsvängen och ibland hör jag han säga ”att det där huset har jag byggt” eller ”till den bron gjorde jag fundamentet”. Detta är saker som finns kvar i flera år, kanske flera generationer.

Hur många av alla implementationer av nya system/applikationer, processer eller rutiner kommer att leva om 3 år, 5 år eller kanske 25 år?

2 oktober, 2012

Containerization

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Bilder,Livet,Teknik — Niclas @ 15:20

Containerization from MAYAnMAYA on Vimeo.

22 mars, 2012

Förväntningar – eller ”Ska jag göra något?”

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 21:10

Inte ovanligt att jag råkar på individer som vill att jag ska skapa någon form av resultat ur tomma intet, att jag ska på något magiskt sätt höra det som inte sägs. Återkommande får jag beställningar som kräver att jag ska skapa ditt eller datt, ofta kan jag lösa det utan några större problem men för att jag ska lyckas behöver jag få information om det ena eller det andra. Det vill säga att det måste finnas ett grundmaterial att börja jobba med, med andra ord så får beställaren kravet på sig att kanske leverera en specifikation på vad som ska levereras. Ska den vara röd eller grön? Ska den vara stor eller liten eller kanske snabb?

Detta borde inte vara några konstigheter, kan man ju tycka. Eller?

”Ska jag göra något!?! Nä, det går inte. Det får du fixa, jag orkar inte tänka!”

Vad är det som gör att vissa individer inte ser kopplingen mellan kravställningen och deras eget ansvar i leveransen? Är det så märkvärdigt att förstå att om jag ställer krav och gör en beställning så måste tala jag om vad jag vill ha. Om jag inte gör det kan jag aldrig får det resultatet som jag vill ha….eller?

10 augusti, 2011

Om konsten att samtala.

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 20:28

”When the outcome of a conversation is in doubt, don’t do it by email. And show up in person if you can.

The synchronicity of face to face conversation gives you the chance to change your tone in midstream. Ask questions. A great question is usually better than a good answer.

And don’t forget–the value of a long pause is difficult to overstate.”

Från den kloka mannen Seth Godin:
http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2011/07/difficult-conversations-at-wor.html

15 juli, 2011

Semester? Jobba?

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 22:07

Jag hann inte riktigt med att göra klart innan jag gick på semester. Detta på grund av ett antal faktorer såsom, vab, strul med teknik och omprioriteringar av mina uppdrag.

Detta resulterade att jag idag har suttit med lite bulkjobb. Vi tillbringar några dagar i en stuga i skogen och det finns i stort sett ingen täckning för någon av våra mobiler men det visar sig att mitt mobila bredband fungerar. Fundera på det…

När jag satte mig och började jobba var jag lite irriterad över att jag behövde jobba men efterhand som arbetet flöt på kändes det mer och mer ok. Bara det att kunna fokusera på en sak utan att bli avbruten och störd.

Det finns onekligen för- och nackdelar med mitt jobb, aldrig ledig men kan jobba när det passar.

5 juli, 2011

Mission Bicycle

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Bilder,Livet — Niclas @ 20:46

Mission Bicycle from Karen Abad on Vimeo.

Ibland är jag avundsjuk på individer som skapar något bestående, vackert och användbart.

Semester…?

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 20:43

Sista veckan innan semester, sitter i Malmö och försöker tänka kloka tankar. Kunderna brukar av någon anledning tydligen förvänta sig det. Det går sådär. Kör mest på rutin, den lilla rutin som nu finns i min vardag. Alldeles för mycket strul med saker som ligger utanför mitt ansvar och kompetensområde.

Blir uppringd av chefens chef som undrar varför ett projekt inte blir avslutat, lägger ytterliggare mer dåligt samvete på mina axlar. Hatar att inte kunna göra ett bra jobb, speciellt när det är saker som jag tycker är intressanta och utvecklande. Blir tvingad att fokusera på fel saker.

Sista veckan innan semester…

5 februari, 2011

Vad motiverar oss?

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 07:41

Tack till @Sofiajon för länken!

12 september, 2010

Why jazz is more interesting than bowling

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 13:35

Seth’s blogg finns idag detta tänkvärda inlägg:

”Bowling is all about one number: the final score. And great bowlers come whisker-close to hitting the perfect score regularly. Not enough dimensions for me to be fascinated by, and few people pay money to attend bowling matches.

Jazz is practiced over a thousand or perhaps a million dimensions. It’s non-linear and non-predictable, and most of all, it’s never perfect.

And yet…

when we get to work, most of us choose to bowl.”

http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/09/why-jazz-is-more-interesting-than-bowling.html

30 juni, 2010

Sista veckan

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 07:37

Det är alldeles tyst på jobbet. Jag kan höra någon sätta ner en kaffekopp, någon annan harkla sig tyst. De få samtal jag faktiskt har hört är ovanligt lågmälda idag. Det känns som ingen vill störa friden. Till och med fotstegen jag hör är lite långsammare och försiktigare än vanligt. Det märks att alla bara inväntar att det ska bli semester.

För min del är det sista veckan, tre dagar kvar och det verkar som jag ska hinna med allt som behöver vara klart.

24 februari, 2010

SJ och snö

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 19:02

Chefen frågade om jag kunde åka till Stockholm på fredag och det ska väl inte vara några problem tänkte jag. Men sen slog det mig att det kanske är enorma problem, kan jag lita på SJ? Går det några tåg överhuvudtaget? Jag vill inte bli sittande i Stockholm över helgen.

14 februari, 2010

Sjuk

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 11:07

Åkte på två dagars konferens med jobbet, i Sollentuna. På flyget upp till Stockholm inser jag att jag är på väg att bli sjuk. Senare under dagen har jag feber, nästäppa och huvudvärk, som tur var fick jag med mig en paket med Ibuprofen. Men det var inte mycket som jag tog till mig av konferensen, jag satt mest av tiden och väntade på att få åka hem. Idag, söndag, har det fortfarande inte släppt, med hjälp av nässpray har det lindrats något.

Istället för att ha två dagar med nya intryck och en obokad helg för att samla kraft ägnar jag mig åt att snyta sönder näsan och muttra över en huvudvärk som inte vill släppa…

23 december, 2009

Julledig?

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 11:40

Dagen innan dopparedagen. Sitter och jobbar lite i det tysta. Skulle skissa lite på en statusrapport och skriva ihop ett dokument kring en workshop jag höll i. Vad fick jag gjort? Lyckades tidrapportera, svara på några mail, sätta min outlook på out-of-office och sen blev det inte så mycket mer.

Men det känns helt ok, det kommer säkert fler chanser. Det jag funderar på är om det verkligen är ok att jobba när jag har semester. Jag vet att jag har valt att knuffa detta framför mig då jag insåg att det inte finns en chans att göra det inom den normala arbetstiden i och med att jag inte får det lugnet jag behöver för att dokumentara. Men om jag göra det nu kanske jag kan ta några timmar ledigt i klämdagarna direkt efter nyår.

Det finns dagar då jag saknar mina år på verkstadsgolvet med stämpelklocka, när jag hade stämplat ut var jobbet glömt till dess att jag stämplade in igen.

16 september, 2009

Det är aldrig riktigt bra

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 19:20

Efter flera månader med alldeles för mycket att göra med mycket arbete på både kvällar och helger har jag i tre dagar suttit i fred på kontoret och haft möjlighet att komma ifatt. I eftermiddags började jag tycka att det var lite långtråkigt. Men som tur är ska jag till kund imorgon och jag ser i kalendern att det drar igång igen i nästa vecka…

Att det aldrig ska vara lagom…?

15 augusti, 2009

Jobba?

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 15:59

Jaha, då var sjukskrivningen slut och åter i tjänst.

Full rörlighet men inte smärtfri men det kommer, under tiden får jag njuta av roliga tabletter…

12 januari, 2009

…lågkonjuktur…

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 22:31

Fick denna av en kollega:

I juni 2008 skrev investeringsanalytikern och
entreprenören Dr. Marc Faber nedanstående i sin
månadskrönika, detta efter att skattecheckarna på
USD 600 i det första stimulanspaketet för privatkonsumtionen
hade börjat skickas ut:

”The federal government is sending each of us a
$600 rebate. If we spend that money at Wal-Mart,
the money goes to China. If we spend it on gasoline
it goes to the Arabs. If we buy a computer it
will go to India. If we purchase useless crap it will
go to Taiwan and none of it will help the American
economy. The only way to keep that money here
at home is to spend it on prostitutes and beer,
since these are the only products still produced in
US. I’ve been doing my part”.

7 oktober, 2008

Heavy Metal Farmer

Filed under: Arbetsliv/samhälle,Kul/dumt — Niclas @ 21:03

3 september, 2008

Reseräkningar

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle — Niclas @ 14:09

…det är något som är fel när det största problemet vid resor i tjänsten, inklusive att boka om flyg etc, är när reseräkningen ska skrivas…

4 augusti, 2008

Semestern är slut

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 11:00

Jaha, då är jag åter på jobbet…

16 maj, 2008

Idag var det en sån dag…

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 21:59

Satt hos kund idag och allt som vi tog tag i strulade. Var det inte kraschade databaser, importer som inte tog, ändrade lösenord som inte fungerade så var det behörighetsuppsättningar som bara inte ville. Halv fyra tittade jag och kunden på varandra uppgivet och enades om att hålla helg…

Ibland bara funkar det inte…

9 april, 2008

Ibland känns det riktigt bra…

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 21:56

Det känns riktigt bra när någon tar kontakt med ett problem som de har suttit med hela dagen och du kan, efter bara några få minuters felsökning, lösa det…då ler livet…

3 januari, 2008

En bra början…

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 16:21

Den 2 januari började jag på ett nytt jobb och min första arbetsuppgift var att gå och köpa en bok om kompetensutveckling och läsa den. Jag fick två dagar avsatt för detta…

Jag tycker att det var en bra start på mitt nya jobb…

Men i morgon fredag kl 08.30 ska jag inställa mig för tjänstgöring.

15 december, 2007

Då var det avklarat…

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 17:38

Jag har jobbat min sista dag detta året. I fredags avslutade jag min tjänst på min ”nuvarande” arbetsplats och börjar inte på mitt nya jobb förrän efter nyår. Dvs 2½ vecka rast-vila…vad ska jag göra? Så lite som möjligt…kanske se en film, kanske läsa en bok, drälla på stan, leka med valpen…vi får se vad det blir…

Nästa sida »