t r o t t o a r

28 februari, 2007

intressant fundering

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet — Niclas @ 21:30

Jag fick idag Shortcuts nyhetsbrev (eller vad man nu ska kalla det?). I det fanns det en krönika som Teo Härén hade skrivit och jag tyckte att den var så bra att jag ville att fler skulle få möjlighet att läsa den:

Arbete –
trist eller alldeles, alldeles underbart

På 90-talet arbetade jag fem år som personalchef. När jag numera reser Sverige runt och föreläser träffar jag anställda på många olika sorters företag. Jag är fortfarande fascinerad av att titta på hur personalen där ser på sitt arbete, men också av hur företagen ser på sin personal.

Och jag gillar INTE vad jag ser. Det verkar som om många mest ser arbete som ett nödvändigt ont. Som när Aftonbladet.se för en tid sedan hade en omröstning på nätet. De ställde frågan om Henke Larsson skulle a) Flytta till Helsingborg, b) Söka sig till en utländsk klubb eller c) Sluta arbeta och bränna pengarna.

Det är alternativ c) som fascinerar mig. Trots att de flesta som röstar på Sportbladet säkert spelar fotboll gratis på fritiden för att det tycker att det är roligt, så ansåg många att Henke skulle c) Sluta arbeta. Här har Henke lyckats bli så duktig på fotboll att han får betalt för att spela, men eftersom det är hans ”jobb” så borde han sluta med det. Tänk om Henke faktiskt tycker att det är roligt att arbeta!

Vi har till och med två riksdagspartier som driver linjen att ingen ska tvingas arbeta mer än sex timmar per dag. Men inget parti som driver linjen att så många som möjligt ska trivas så bra på jobbet att de gärna tillbringar åtta timmar per dag där. Vilket faktiskt vore ett alternativ… Men så inarbetat verkar det vara i den svenska folksjälen att arbete, det ska vi undvika.

Och när jag slår upp ordet ”arbetsamt” i lexikonet blir jag bara mer förvånad. För hur skall det vara att arbeta? Jo, synonymerna är: ”slitsamt, mödosamt och besvärligt”. När de skulle kunna vara ”underbart, fantastiskt och inspirerande”. Därför förundras jag över att så många företag fokuserar på att kontrollera och detaljstyra sin personal, istället för att fokusera på att inspirera dem, ge dem bästa möjliga arbetsmiljö och frihet att arbeta när de vill och var de vill, med det de vill. Därför borde varje chef fråga sig varje morgon: Hur får jag anställda som njuter av att arbeta?

Teo Härén författare och föreläsare, utsågs till Ã…rets Talare 2006 är författare till bland annat har bland annat ”Härarbeta – Att arbeta där du gör det bäst”.

Teo.haren@interesting.org

18 februari, 2007

Riktigt cool mc-video…

Filed under: Allmänt,Kul/dumt,Musik/böcker/film etc — Niclas @ 19:46

17 februari, 2007

Nu…

Filed under: Allmänt,Ungarna — Niclas @ 11:39

…så valpen börjat att gå…

4 februari, 2007

Vi har varit på bio!

Filed under: Allmänt,Musik/böcker/film etc — Niclas @ 13:04

När Sambon fyllde fick hon bio-checkar med vidhängande barnvakt. Igår var vi och såg The Departed igår i Bergakungen.

Se filmen! Hur bra som helst! Obönhörligt konsekvent…

departed_poster_dicaprio

2 februari, 2007

Titta vad jag hittade…

Filed under: Allmänt,Musik/böcker/film etc — Niclas @ 20:38

Therapy? – Screamager … ifall ni undrade. Hur bra som helst…

Tack Youtube…

Filed under: Allmänt,Musik/böcker/film etc — Niclas @ 20:11

Hittar så mycket underbar musik med vidhängande video. Denna är bara så fantastiskt bra: OTEP – T.R.I.C

1 februari, 2007

1 månad kvar…

Filed under: Allmänt,Ungarna — Niclas @ 11:55

Idag är det en månad kvar till jag ska vara pappa-ledig. Jag ser verkligen framemot detta och det ska bli riktigt kul att kunna ägna valpen full uppmärksamhet. Så min plan är att slappa i slottsskogen, vid sjön Aspen och vid några av alla de lekplatser som finns häromkring. Med andra ord så ska jag och valpen har det riktigt gött.

Alla ni som har varit hemma med era barn, och även alla ni andra också för den delen, får gärna höra av sig med tips och förslag på vad vi ska hitta på.