t r o t t o a r

30 november, 2005

Magnetröntgen

Filed under: Allmänt,Livet — Niclas @ 12:17

I måndags var jag på magnetröntgen för första gången i mitt liv. Det var med anledning av de problemen med foten som jag har berättat om tidigare.

När jag kom dit fick plocka av mig alla metallobjekt, klocka, mynt, skärp, skor och strumpor. De tog in mig i en stor metallbur med en enorm ljusgrå maskin, där fick jag lägga mig på en brits i framstupa sidoläge med foten instoppad i den enorma ljusgrå maskinen. Sköterskan informerade om att jag skulle ligga stilla och att jag absolut inte fick röra foten under tiden som kameran (=enorm ljusgrå maskin) jobbar och att det skulle ta cirka en halvtimme.

Sen lämnade hon mig ensam i buren, gick ut och stängde dörren. Efter liten stund startade den enorma ljusgrå maskinen att surra och för ett himla liv. Men jag somnade som en stock, det var riktigt långtråkigt att bara ligga där.

Jag vaknade lagom till att maskinen var klar och jag blev utsläppt ur buren.

Ã…terkoppling ska ske i nästa vecka.

29 november, 2005

Äntligen

Filed under: Allmänt,Kul/dumt,Teknik — Niclas @ 20:04

Denna post är skriven på min sprillans nya dator. En Fujitsu-Siemens Amilo – en trevlig bärbar ny familjemedlem…

…så var det med det…

Filed under: Allmänt,Livet — Niclas @ 19:47

Och ikväll regnar det…

28 november, 2005

Vintern har kommit

Filed under: Allmänt,Livet — Niclas @ 19:24

Vinterns första snö faller långsamt ner och hela staden blir vit och tyst. Några få spår från bilar i snön och ett och annat barn som försöker sig på att starta snöbollskrig är de enda tecken på liv. Det är som om hela staden håller andan och avvaktande förbereder sig för det som komma skall. Inte ens de lekande barnen är speciellt högljudda denna kväll.

Jag kommer på mig själv med att stänga av tv:n, krypa ihop i soffan med en bok och lite dov musik på stereon. Det är som hela mitt väsen sänker takten några steg, andas långsammare och mina rörelser känns mer flytande och mindre energikrävande.

Vinterdvalan kommer även till oss, trots alla försöka att nonchalera att vi är en del i något större. Kraften i årstiderna är så mycket starkare än något som människan någonsin kan skapa.

Nu ser jag inte längre till den andra sidan av dalen, gatlyktorna är små diffusa ljuspunkter i den vita dimman som innesluter allt.

Snön faller sakta och allt innesluts i den…

24 november, 2005

Svensk sjukvård

Filed under: Allmänt,Livet — Niclas @ 17:18

Idag ska jag berätta om min upplevelse av Axess-akuten här i Göteborg. Förra gången jag var där för några år sedan var det på grund av en grym allergi-episod. Satt i väntsalen i nog fyra timmar med rinnande näsa och ögon och en viss begränsad andningsförmåga. Jag var något irriterad på fenomenet Axess-akuten.

Nu har jag under den senaste veckan haft lite smärtupplevelser i min högra fot och jag har kopplat det till min knä-rehabilitering och att det skapar en del överbelastningar till och från. Detta har gjort att jag har nonchalerat smärtan och inbillat mig att den ska gå över. Dock har smärtan inte minskat, snarare tvärtom. Idag kunde jag inte stödja på foten.

Foten uppvisar ingen svullnad, ej heller några färgskiftningar såsom blått, svart eller gult som brukar komma i samband med inflammationer och stukningar. När jag testar att trycka på foten för att försöka klura ut vad som är fel är den inte speciellt öm utom på en mycket distinkt punkt. Min tolkning är att jag kanske har en stressfaktur eller kanske en spricka i något mindre ben.

Jag beslutar mig för att åka till Axess-akuten och se om jag kan få svar och kanske någon form av behandling som hjälper. På deras hemsida http://www.capioaxessakuten.se/ tog jag en kölapp online och satte mig i bilen och körde dit med inställningen att jag kommer att sitta där i fyra timmar eller så, då jag varken blöder eller är döende.

Efter lite drygt en timme hade jag träffat en sjuksköterska, en läkare, tagit röntgenbilder och fått dessa återkopplade till mig. Jag är riktigt imponerad av hur effektiva de var.

Dock visade det sig att röntgen påvisade inga brutna ben eller sprickbildningar i foten och läkaren gissade att det var en inflammation i foten. Så det enda råd jag fick var att äta några antiinflammatoriska tabletter, typ Voltaren eller Diclofenac. Men läkaren skickade en remiss för magnetröntgen.

Någon timme efter det att jag hade lämnat Axess-akuten ringde de från magnet-röntgen-stället och kollade om jag kunde komma på måndag eftermiddag.

Min uppfattning av Axess-akuten måste jag revidera, idag var de riktigt snabba, proffsiga och effektiva. Dock kan jag fortfarande inte stödja på foten och det gör ont så in i…

23 november, 2005

Feltänk, eller?

Filed under: Allmänt,Kul/dumt,Livet — Niclas @ 18:17

Videofilmer på teckenspråk informerar om Göteborgs stad

Är detta ett enormt feltänk eller har jag missat något? Jag kan inte förstå varför någon ska översätta ett textbaserat medium till teckenspråk för individer med nedsatt hörsel. Om sidan var inläst till en ljudfil för individer med nedsatt syn skulle jag verkligen förstå syftet eller översatt till relevanta språk för de som inte har svenska som modersmål men teckenspråk?

22 november, 2005

Excelkurs

Filed under: Allmänt,Arbetsliv/samhälle,Livet,Teknik — Niclas @ 20:11

Idag har jag varit på excelkurs och lärt mig en massa och jag ska tillbaka imorgon för ännu en heldags mangling.

Jag går den så kallade analysdelen och det är finns en utmaning i och med att jag aldrig tidigare har gått någon excelkurs utan är helt självlärd. Jag upptäcker att jag har en viss kunskap och kan hantera excel någorlunda men jag har en del hemmagjorda lösningar för mig men det har ju fungerat. Men nu kan jag förklara vad ”(OM(J2=1;$D$39*G2))” innebär…jag har lärt mig både ”OM”, ”OCH” och ”ICKE” och imorgon ska det läras om pivot-tabeller.

Ibland blir jag trött på mig själv. Kommer på mig själv att sitta lite efter åtta på kvällen och leka med excel och mina nyvunna kunskaper.

Trodde inte att det var möjligt att snöa in på en sådan sak som excel…

Kursprogrammet:

Redigering
Markering av och navigering i stora datamängder

Definitioner
Namn
Referenser

Formler och Funktioner som underlättar analysarbetet
Logiska funktioner och LetaUpp-funktioner

Dataåtkomst
Importera textfiler
MS Query

Sortering och urval

Delsummor
Disposition
Avancerat filter
Excels övriga inbyggda urvalsfunktioner

Analys, sammanställning och presentation
Villkorsformat
Konsolidering
Skapa rapporter
Pivottabeller och pivotdiagram
Diagram

Formulär och kontroller
Använd Excels inbyggda kontroller

Makron

Mer information finns på www.xls.se – Excelspecialisten

19 november, 2005

En pub i Stockholm

Filed under: Allmänt,Bilder,Kul/dumt — Niclas @ 16:23

När jag var i Stockholm för några helger sedan gick jag förbi en pub med denna skylt utanför.

Not allowed

Huset

Filed under: Allmänt,Bilder,Livet — Niclas @ 16:16

Vi har äntligen fått fram bilder på huset. Om ni är intresserade av att få en liten uppfattning av hur vårt radhus ser ut så varsågoda.

Entreplanet

Källarplanet

Planritningar

Att vara politiskt korrekt

Filed under: Allmänt,Bilder,Kul/dumt,Livet — Niclas @ 11:04

Samma dag som vi hade en diskussion på jobbet om att vara politiskt korrekt så fick jag denna bild i min mail.

Kalla den vad du vill

9 november, 2005

det är mycket nu

Filed under: Allmänt,Livet — Niclas @ 13:31

Idag uppmärksammade jag att det har gått över en månad sen jag påvisade någon form av livstecken på denna sida. Vill markera att jag lever!

Under den långa perioden utan livstecken har jag tillsammans med min sambo införskaffat ett hus. Jag har inte insett vilken enorm energi-insats det krävs för att köpa ett hus. Vi har under snart ett år letat efter hus som vi kan tänka oss att bo i åtminstone de närmaste fem åren med ett pris som vi finner rimligt. I detta låg det en större utmaning än vad vi var medvetna om.

Nu har vi tagit beslut om ett gavelradhus med två våningar på nästan 140 kvm. Den stora fördelen med det är att det i stort sett är helt rätt när det gäller färgsättning etc, vi behöver inte börja med att måla eller tapetsera om utan kan bara flytta in. Naturligtvis räknar jag med att vi kommer att göra om men vi kan bo in oss innan den processen drar igång.

Huset har två utplatser och en balkong vilket gör att det alltid finns en sida med sol och en med skugga, förutsatt solen skiner. En följd av detta blir att vi kan/ska/kommer att ha två grillar. Sommaren 2006 hoppas jag att den kommer att bli känd som ”den stora grillsommaren”.

I maj går flyttlasset så nu har vi en lagom lång tid till att fixa till vår trea, aka homestyling, för att trissa upp priset så mycket det möjligtvis går. Målet är att sälja lägenheten med tillräcklig vinst så att vi kan betala handpenningen med det som blir kvar när de nuvarande lånen, mäklaren, lagfarter och allt annat är löst. Men riktigt så bra tror jag inte att det blir men jag lever på hoppet.

Dock undrar jag vad det är jag betalar för med lagfarten, det är cirka 20 – 30 000:- som ska fram och vad får jag för dessa pengar? Om någon vet hör av er…

I nästa vecka ska huset besiktigas och jag hoppas att det inte ska dyka upp några konstigheter. Jag återkommer med en rapport om detta.

I maj ska det köras flyttlass och alla som är delaktiga är självskrivna på den första grillfesten så hör av er med en intresseanmälan så återkommer jag med ett datum.